Как да организираме пространството в жилище тип студио?

Една от най-важните характеристики на този тип жилища е, че създават илюзията за пространство. Липсата на преградни стени има не само физическо, но и психическо въздействие и кара хората да се чувстват по-свободни, стимулира креативността им.

Липсата на стени обаче провокира потребността от визуално отделяне на съответните зони – кухня, хол, спалня, домашен офис и така нататък. За да се осъществи така нареченото зониране, се използват различни текстури, разнообразни форми и цветове. Разграничаването на областите може да бъде подсилено и чрез осветлението.

Понякога се налага използването на леки прегради, които най-често са прозрачни /изработени от стъкло, плексиглас/ с цел да се запази проникването на естествена светлина до всяко кътче от студиото.

Мебелите в студиото 

Изборът на мебели е свързан с потребностите на обитателите и големината на помещението. Съвременните тенденции налагат използването на по-леки и необемни конструкции, които няма опасност да „задръстят“ пространството. В противен случай декорът ще влезе в противоречие в най-важната характеристика на този тип жилища – наличието на достатъчно свободно пространство. Интериорът трябва да е добре балансиран, така, че да се освободи широта на погледа и в същото време функционалността да бъде на ниво.

Едно добро решение е да се заложи на модулни мебели. 

  Избор на подова настилка 
Вероятно не сте се замисляли за това, но подовите настилки силно влияят върху цялостното възприятие на интериора. Тоест,  цветът на пода оказва не по-малко въздействие, отколкото цветът на стените. Ето защо не е без значение на каква подова настилка ще се спрете. Препоръчителен за малките студиа е ламинираният паркет, както и гланцирани плочки в светли нюанси. Зонирането на отделните области в студиото може да бъде решено и чрез различен цвят и текстура на подовата настилка, но това е добра идея само когато помещението е голямо. За малките жилища подобен подход е неприемлив и специалистите препоръчват използването на само на един вид подово покритие.

В случай, че се нуждаете от консултация и помощ за преобразяване на стандартното ви жилище в тип студио, не се колебайте да потърсите професионалните решения тук – http://www.kartachi.org/